RSS

Očista myši MX1000

10 února

b5c7356e6ce3291f1a975009055969faPokud jsem měl někdy něco, co bylo první na světě, byla to právě myš Logitech MX1000. V roce 2004 se jednalo o první laserovou myš.

Pokud jsem měl někdy něco, u čeho jsem nelitoval ani jedné utracené koruny (v té době stála cca 2300,- Kč), byla to právě myš MX1000. A hudební přehrávač Cowon D2. O tom někdy jindy 🙂 Kapitola sama pro sebe.

Myška byla snad první a dlouho jediná schopná (co jsem kdy držel v ruce) bezchybně reagovat i bez podložky pod myš. Na dřevě, plastu, dokonce i plexisklu položeném na stole. (Doteď nevím, proč jsme to tak doma měli.)

Lehký úvod

Rok 2004. Měla krásných, dnes už dávno za dobou, 800 DPI (používám doteď, nikdy jsem nepotřeboval více), protiskluzový povrch, 4 klikací tlačítka, prostřední myšítko směrové i doprava/doleva (ideální pro horizontální posouvání), u palce pak 3 další – vpřed/zpět a prostřední, které se dalo aktivovat jen originálním softwarem SetPoint.

Poprvé, co jsem dostal myš v takovém ultra moderním balení.

Poprvé, co jsem dostal myš v takovém ultra moderním balení.

2 věci mě na této myši však fascinovaly nejvíce:

Výdrž: Pohybující se v rozmezí 1,5 měsíců aktivního (hry, 10 hodin denně) až 3 měsíců volnějšího používání na interní baterii. Doba nabíjení z 0 % na 100 % pak trvala kolem 4 hodin! Člověk si jde udělat kafe a za tu dobu má nabito na 2 dny používání. Neuvěřitelné.

Dosah (a přesnost): Když jsem poprvé zkoušel dosah, nestačil mi byt. Doteď tedy stále nevím maximální vzdálenost. Nejvíce jsem měl možnost ji odzkoušet od okna jednoho pokoje, přes jeho celou délku dveřmi do kuchyně až k protějšímu oknu. To mohlo být tak 10 metrů, ne-li více. Pár lidí mluvilo až o 30 metrech. Projektory však nemá každý z nás, z 30 metrů bych už neviděl, zda se tam něco pohybuje.
Co víc, na jakoukoli vzdálenost byla myška na pixel přesná. Při 20% zvětšení při dělání screenů pomocí FSCapture se -mohu- na obrazovce 1900×1200 pohybovat po pixelech. Když je třeba.

Takhle nahá vypadá nebezpečně :-)

Takhle nahá vypadá nebezpečně 🙂

Proto jistě uznáte, že mě lehce zarmoutilo, když přestalo po pár letech téměř reagovat prostřední tlačítko – na stisk.
Moc mi to nevadilo, protože odkazy otevírám myšími gesty [www.strokesplus.com] a koupil jsem si Wacom Graphire4, později (a stávající) Wacom Bamboo Pen&Touch tablet, kde prostřední tlačítko v klidu používám a na myš sáhnu tak v poměru 4:6 (víc tablet, ale o tom také jindy).

Nyní mi začala myška problémovat i z hlediska stisku normálních tlačítek. Když myšítko držíte, samo od sebe se odklikne. Jak levé, tak pravé. Možná je problém v signálu/snímači, kdo ví. Každopádně jsem stresoval a hledal myš, která by mi vyhovovala.
10 let zvyku na jedinou je… zvyk velký.

Nenašel.

Co teď?

Detail života.  Pár tisíc let a bůh ví, co z toho vzejde.

Detail života. Pár tisíc let a bůh ví, co z toho vzejde.

Na aukru se mi druhý den poštěstilo objevit inzerát – set fungující MX1000, dokonce i s klávesnicí MX5000 – za necelých 500,- Kč i s poštovným.

Neváhal jsem.

Co však dělat do doby, než mi můj nový poklad přijde? Co takhle ten starý vyčistit. 10 let zanesení je doba dlouuuhá.
Různé průzkumynasvědčují“, že jsou telefony příčinou mnoha nemocí a infekcí, protože je neumýváme a kvalitně se zanášejí. Co pak říct na myš, kterou držím v rukou několik hodin denně – v zimě, v létě, 10 let v kuse?

Očista

MX1000 jsem už jednou rozdělával. Abych vyčistil kolečko a zjistil, jak to tam vlastně vypadá. Posloužilo video youtube. Videa youtube jsou cooltube. Věděl jsem tedy, jak ji rozložit na 2 části. Protože jsem ji chtěl vystavit křtu v Jaru, musela jít pryč všechna elektronika. To se naštěstí podařilo a už po půl hodině jsem napouštěl nádobu horkou vodou s kapanci čistícího prostředku. Ach toho hnusu po vytáhnutí.

Hoďka hezky v Jaru udělala divy. Všechno pustilo.

Hoďka hezky v Jaru udělala divy. Všechno pustilo.

Mezitím jsem si ještě hrál s prostředním tlačítkem. Jednak jsem ho čistil, jednak jsem mu lepil lepící pásku pod plastový zobák, který se dotýká tlačítka pro stisk prostředního kolečka. Třeba to něco udělá O.o. (Spoiler alert: udělalo).

Po cca hodině jsem vzal houbičku a pořádně to vydrhnul, osušil a náležitě vyfotil 🙂 Sešrouboval dohromady, zjistil, že mi zbyly 2 šroubky (???) a myšku zapnul… … …

Výsledek

Myška je:

Čistá! Tak krásně čistá byla snad týden po nákupu, nic neklouže, nic se nepatlá, je radost se jí dotknout. Ovace!

Fungující! Rádiový signál nějak není rušen a jak levé, tak i pravé tlačítko funguje. Pochybuji, že by to bylo jen umytím, ALE… Jsem spokojen a nijak to radši moc neřešit, užívat si 🙂

Prostřední tlačítko fachá! Podlepení nejspíše pomohlo. Po 7 letech mi opět funguje prostřední tlačítko. Prostě se ho jen dotknete a ono se stiskne! DOTknete a STIskne se. Tak jednoduché to je!!! Pro ty, co to mají na denní pořádku, se mnou nemohou soucítit, ale pro mě je to REVOLUCE! 😀 A radost. RADOST! Boha jo! 🙂

Detail rozložení i s masivní baterkou a všemi spínači.

Detail rozložení i s masivní baterkou a všemi spínači.

Doma další

Za necelý týden se mrknu na balík myši a klávesky, který mi domů přišel. Co jsem se koukal na youtube, čeká mě pecka věc 🙂

A pokud se někdy rozbije, stačilo by teoreticky vyměnit právě jen tyto věci. Mnoho lidí si stěžovalo, že jim přestala jít po 4 letech L a R myšítka – že klikne 2x místo jednou, apod. Zkoušel však někdo vyoperovat a napájet nový spínač? 🙂 Ne. Všichni okamžitě kupují novou.

Výsledek - trochu odrbaná, ale dokonale čistá a hlavně funkční. Snad zas dekádu vydrží :-)

Výsledek – trochu odrbaná, ale dokonale čistá a hlavně funkční. Snad zas dekádu vydrží 🙂

Pokud to technologie dovolí, nechci nikdy jinou myš. MX1000 pro mě byla životní koupě a partner, který prozatím přežil všechny mé partnerky lidské 😀

Rozšířená galerie:

 

Posted by on 10.2.2015 in Ze života

3 Comments

3 responses to “Očista myši MX1000

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *