RSS

Je to za mnou! Tím to ale nekončí.

24 ledna

škola-maláJak už název článku napovídá, mám to za sebou! Pokořil jsem Pružnost Pevnost II, předmět, díky kterému jsem neplánovaně natahoval školu o další rok, což s sebou přineslo jak věci pozitivní, tak i ovšem negativní (jmenovitě nejspíše nejvíc asi peníze).

Co teď? Teď se budu moci (krom hledání jakýchkoli prostředků vydělat si nějaké koruny) konečně plně soustředit na dělání mé bakalářské práce. A jiných věcí :-)

Jak probíhala zkouška

Na svůj druhý termín jsem přišel náležitě připraven.

• 45 naučených teoretických otázek,
• spousta vypočítaných příkladů,
• Castiglianova věta u posuvů, „průhybů“ i natočení,• veškeré divné věci ~ změna teploty a okrajové podmínky
• OP skořepin, složených těles, deskostěny
• deformační podmínky všeho druhu
• postupy výpočtů jsem věděl i pozpátku
• naposlouchaná cvičení s naším cvičícím
• přečtená teorie z učebnice / pár bakalářek a diplomek

Výsledek: E ~ 52 bodů. Kde se stala chyba? :-)

Začínáme teorií

Jako první je nám vždy předveden prut, nejlépe ohnutý i zakřivený současně a máme spočíst nebezpečná místa. Štěstí, že je pouze za 2b. Jakmile jsem to viděl, rozloučil jsem se s nimi (nakonec dostal bod ^_^)
Pak následovalo 8 teoretických otázek + jedno uvolnění.

Uvolnění, které je většinou na minutku, nějaká stěna či deska, byla tentokrát skořepina se stěnodeskou, kterou jsem měl minulý týden na nepovedné zkoušce. Ostatním muselo být do breku, kdo se ale připravoval, zaplesalo mu srdce :-)

První teoretická otázka překvapila, druhá též, třetí jakbysmet. Bylo mi jasné, že tu něco nehraje. Ve výslednu jsem z 8 otázek viděl jen 1 známou, zbylé jsem natipoval (pomohlo mi zde zevrubné studování teorie a čteční skoro všeho o všem). Naštěstí pěkně (v rámci možností). Celkových 13 bodů mě potěšilo.

Teoretické otázky přidány do ANKI a k nahlédnutí jsou zde.

Bez dalšího zbytečného čekání jsme přistoupili k prutovému příkladu. Jakmile začal kreslit cosi kulatého (disk), na který byly nasazeny 4 (naštěstí) binárně zatížené pruty, z nich byly všechny něčím „zajímavé“, blíže:
• trhlina
• koncentrátor napětí
• s potřebnou kontrolou na vzpěr
• lehký „normální“ i když žertoval, že pokud se nám to zdá málo, velmi rád ho zahřeje
Příklad jsem tedy položil myšlence, že pokud se moment M = F * r, budou všude stejné reakční síly.
Ach já pitomec. . .
Zbytek příkladu byl nebývale lehký :-) Také jsem se toho napočítal…

Následovala pauza, před kterou jsem (rád sedím v 1. lavici) spatřil zadání druhého příkladu. Můj objev jsem tedy sdělil tlupě 2 lidí (později jsme byli „tečka“ ve třídě s hustotou 10lidí / m^2), takže jsme to tak nějak „vyřešili“, bohužel mě to spíše zmátlo. (Další lidi viditelně ne. . . jak jen to dělají)
Skořepina s nasazenou stěnou. Nu, proč ne. Počítám si, na konci je mi jasné, že „někde“ bude chyba, ale netušil jsem kde. Tak jak v prvním příkladě totiž hrál neuvěřitelný faktor stres a časová osa zkoušky. (sekundy neúprosně tikaly)

Poté, co začal pan Florian vysvětlovat teorii, jsem zapnul nahrávací zařízení a pustil se do dělání zápisků, abych pak měl co na kolejích zpracovávat. S Teorií jsem byl smířen. Pak ale přišel na řadu

První příklad

Př Lomová Mechanika [04] - Zkouška_22.1.2013-Zadání+řešení

Příklad první – překombinovaná točivá věc

 

Když to tady to a tak a podobně (technická řeč) … tak vám to vyjde 3x staticky neurčité. Ale protože je to extra tuhý kotouč, posuvy budou stejné, takže je srovnáme a…“ v tu chvíli mě polil pot. Mé trapné M = F * r bylo tak idiotské, až mi bouchal zevnitř mozek o lebku… Věděl jsem, že se mi nepovedl druhý příklad, ale spoléhal jsem na první. Můj úspěch na této zkoušce je … v prdeli. Přemýšlel jsem, co řeknu rodičům, Lenče, dalšímu člověku… Uvažoval jsem, zda jít na další termín příští úterý, nebo to nechat na letní semestr… To už začal vysvětlovat…

Druhý příklad

Př Soustava Těles [02] - Zkouška_22.1.2013_zadání+algoritmus_řešení

Příklad druhý: klasická soustava těles – skořepina + stěna

 

Tam startoval nečekaně z pohybujícího se mechanismu. Opět jsem kulil oči a lovil v paměti, jestli jsem tam měl alespoň náznaky toho, co plodí na tabuli. Jak jsem to měl sakra stihnout. Jakmile se dostal na stav, kdy se soustava neotáčela, ta se zablýskalo na lepší časy. „aspoň něco“

Skákal jsem přes lidi

Jakmile dopověděl poslední slovo, hnal jsem se (z první lavice) ke katedře. Přede mnou to stihlo dalších 5 lidí. Prima. To je tak 30-40 minut, to ujde. Co poté upoutalo mou pozornost, mi zachránilo život. Nějaká dívka, nazveme ji Eva, se dlouho s Florianem přela, že příklad špatně pochopila, udělala to takto a takto, až jí to vyšlo tak, jak jí to vyšlo. Florian kroutil hlavou, ale obměkčen osobou snaživou (to, že byla dívka, nejspíše nehrálo roli) jí přidělil za první příklad 10b. Člověk další, nazveme ho Adamem, přistoupil k Florianovi s tím, že smýšlel stejně. Long story, short story: za první příklad měl 10b.

Poté, co jsem před Kapacitu předstoupil i já, komentoval jsem to obdobně jako Adam a Eva. Jo no, tady jsem to udělal stejně jak ti přede mnou… Vím, je to blbě. Ale zbytek je už dobrý!“ nevšiml si, že špatně porovnávám bezpečnosti (v zadání totiž bylo i σpt, které jsem zaboha netušil, kde použít, proto jsem ho vyměnil se σk :-D Ach já hovád…) a možná i další věci.

Druhý příklad jsem mu tak zmateně vysvětloval, že jsem skákal ze začátku na konec, z jedné stránky na druhou, a než aby tam našel, že jsem vlastně v tom spěchu všechno pomotal, spokojil se s tím, že „vypadá to, že tam tak půlku máte. 14b“

Výsledek

Po součtu mi tedy zůstalo krásných 13 + 14 + 10b za zkoušku = 37b, a protože jsem vlastnil minimální počet bodů z cvičení (15b), dalo mi to výsledných 52b. E! „Souhlasíte? Tady podpis a můžete odejít.“ Spokojen nejsem, ale… :-) mám to.

Dnes už sice půjdu spát, ale zítra zde vytvořím nějakou tu „PPII“ kategorii, ať je to pohromadě.

Škole zdar a přeji všem ostatním, ať zkoušku dají! PPII není těžká. Všichni to ale vždy pokazí na věcech z PPI. Díky PPII jsem jí ale vydatně pochopil.

 

Tags: , ,

4 responses to “Je to za mnou! Tím to ale nekončí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *