RSS

Spravení ostření u Nikonu D80

29 října

Úvod

Už se vám někdy stalo, jistě to znáte, že jste na něco zaostřili, ale ono to pak v počítači nebylo ostré. Co víc, ostré to bylo za oním předmětem. Nebo před ním.
Ale co v případě, že to nebyla jen náhoda, ale váš milý fotoaparát to „zrovna s tímhle super sklem“ dělá ustavičně?

Inu, trvalo mi měsíce, než jsem problém charakterizoval, poté týdny, než jsem zjistil, že s tím nejspíš nejde nic dělat a nakonec jeden večer, kdy jsem objevil nijak neupdatovanou stránku s tímto problémem.

Nikon D80 s 18-200mm 3,5-5,6f VRI

Autor se zabývá tzn „Back focusem“ a „Fron focusem“, neboli když automat foťáku zaměří na bod, ale hloubka ostrosti je v reálu až -za- tímto bodem [BF], nebo naopak -před- tímto bodem [FF]. Výsledek je poté takový, že vyfotíte 100 tváří, ale ostrých je 100 dalších věcí za nimi a tváře musíte pak nehorázně doostřovat.

Imbusové klíče

Příprava

Inu, jde se do opravy! Na kolejích se mi (k mému překvapení) svižně podařilo získat vytoužený 2mm imbusový klíč a během chvilky jsem si pomocí papíru a izolepy vyrobil pomůcku, která mi pomůže přidržet zrcátko. (jedná se o asi 10-20 papírku o rozměrech 20x40mm ležících na sobě a přilepených k sobě, což krásně pasuje do komory). Před prací si ještě nastavím stativ a zaměřím tlustou čáru na pokusném vytisknutém modelu.

Stativ namířený na testovací diagram

Operace

Odjímám tedy objektiv, nadzvedávám rukou sklíčko, vkládám papírovou všeumělku a koukám se na ony dva magické šroubky. Krom výše zmíněné stránky jsem našel ještě jednu, ale na žádné z nich není uvedené, jakým směrem byste měli točit 🙂 Proto tedy:

  • pokud točím ve směru hodinových ručiček, hloubka ostrosti (HO) putuje blíže k foťáku
  • pokud točím proti směru hodinových ručiček, HO putuje od foťáku

Pokud tedy cítím nějaký ten back focus, kdy je zaostřená část -za- bodem, na který jsem mířil, otáčím imbusem ve směru hodinových ručiček.

Šroubek blíže je -manual focus-, dále je -auto focus-

Otázkou však zůstává, o kolik. To je jediná věc, kterou si musíte zkusit sami. Není to o žádném mikro otočení, klidně se nebát jít i o 1cm (10° a víc), důležité je pak to vyzkoušet. Já výsledky srovnával právě díky oné vyhotovené ostřící tabulce:

Srovnání: Vlevo – po úpravě | Vpravo – před úpravou

Závěr:

Dle slov kamaráda, který vlastní Nikon D700, se šroubky vyskytují i na jeho vytuněném těle, takže hlavy vzhůru, vypadá to, že je to možné na všech fotoaparátech. Minimálně tedy na všech Nikonech 🙂 Vřele doufám, že jsem tímto udělal radost případným zbloudilým duším, kteří navštíví tento blog.

 

Posted by on 29.10.2012 in Fotografování

Leave a comment

Tags: , , ,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *